Bluetongue type 8 in Italië

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

28 mrt 2008 17:19

In Italië is een besmetting van bluetongue type 8 vastgesteld. Het is het eerste geval van dit type bluetongue in het land, meldt de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

Het virus is aangetroffen bij vier runderen in Veneto, in het noordoosten van het land. De uitbraak is op grote afstand van het gebied waar bluetongue type 8 is aangetroffen: ongeveer 150 kilometer van de Zwitserse grens, 200 kilometer van de Oostenrijkse grens en ruim 450 kilometer van het gebied in Frankrijk waar bluetongue van het type 8 is aangetroffen. De herkomst van het virus is nog niet bekend.

In Midden- en Zuid-Italië is bluetongue van de serotypen 2, 16, 4 en 9 endemisch. Deze gebieden liggen op enkele honderden kilometers van de uitbraak met type 8.

De uitbraak van bluetongue type 8 in Italië brengt wel risico’s met zich mee. ”Wanneer twee serotypen van bluetongue in één dier terecht komen, kunnen de virussen genetisch materiaal uitwisselen waardoor er een nieuw virus ontstaat”, aldus een woordvoerder van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Het lastige aan een nieuw type virus is dat het moeilijker vast te stellen is en dat er geen vaccin voor beschikbaar is. ”Daarnaast is het vaak ziekmakender dan een bestaand type virus.”

De verspreiding van bluetongue in Italië kan sneller gaan dan in Nederland, omdat door het klimaat in dit land geen knuttenvrijeperiode is.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.