BT-vrij Schotland bestelt toch vaccin

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

10 apr 2008 13:47

De Schotse regering heeft twaalf miljoen doses vaccin tegen bluetongue besteld en ook vier miljoen euro uitgetrokken om in het eerste jaar de helft van de kosten van vaccins aan de boeren te vergoeden.

Schotland, dat tot nu toe niet met bluetongue is besmet, verplicht de veehouders hun dieren te vaccineren “zodra de ontwikkeling van de ziekte dat nodig maakt”.

Landbouwminister Richard Lochhead: ”Schotland heeft geen bluetongue en dat willen we zo houden. Dit is de juiste oplossing. We hebben de grote potentiële kosten van de ziekte afgewogen tegen de kosten van een effectieve bestrijding.” Volgens een woordvoerder van zijn ministerie wordt in ieder geval komende winter gevaccineerd tenzij bluetongue eerder in Schotland mocht verschijnen. Boeren die niet aan de vaccinatieplicht voldoen lopen de kans op een boete tot 6.000 euro of maximaal zes maanden gevangenisstraf.

De National Farmers Union of Schotland is zonder meer tevreden ”Ik wil alle boeren vragen dit programma volledig te steunen, de toekomst van hun bedrijven kan er van afhangen,” zegt voorzitter Jim McLaren. Ook zijn collega Brian Simpson van de Scottish Beef Cattle Association is blij met het besluit. ”Te weten dat het vaccin onderweg is, is een grote geruststelling voor de boeren.” Simpson vindt de verplichte vaccinatie beter dan de vrijwillige aanpak waarvoor de Engelsen hebben gekozen. ”Daar weet je nooit wie nu wel en wie niet zijn dieren heeft gevaccineerd.”

Bron: agrarisch dagblad auteur: Ruud Peijs

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.