Fokkerij

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Suffolkooi
Op ’t Specop hebben we gekozen voor een gebruiksras dat meer dan alleen een economisch doel dient. Een commercieel schapenras dus, maar dat ook een sieraad is in de wei. De Suffolk beantwoordt zonder meer aan deze eigenschappen!Al decennia houden we schapen op ’t Specop. In 2006 hebben we ook een aantal Suffolk ooien aangekocht. Deze kern van de huidige kudde was afkomstig van verschillende Nederlandse en Engelse (top) fokkers. Van aanvang af stond kwaliteit voorop. Grote en vooral ruime dieren met voldoende lengte en breedte. Ook een hoge gezondheidsstatus is van het begin de norm geweest.p1020557
Het eerste jaar is gebruikt om te wennen aan het ras. Ieder schapenras vraagt net weer even een andere aanpak . In het dat eerste jaar werden we ook erg enthousiast over de nieuwe weg die sommige Engelse en Schotse fokkers in zijn geslagen om van de Suffolk weer het beste slachtlamvaderdier ter wereld te maken. Niet alleen groeisnelheid maar ook een optimale vlees/vetverhouding kunnen namelijk met moderne fokmethoden worden verbeterd, Daarnaast wordt er in het Verenigd Koninkrijk al een tijd geslecteerd op wormenresistentie en sinds kort ook op de vitaliteit van lammeren. Dit om de het houden van Suffolks te vergemakkelijken (easy-care).Naar onze overtuiging is een verdere verbetering van deze eigenschappen van groot belang voor iedere schapenhouder die Suffolks overweegt te gaan houden , of het nu uitsluitend is uit bedrijfsmatig oogpunt of alleen voor de liefhebberij.

Ons doel is daarom om voor zowel de professionele kruislingfokker als de hobbyist een goed, sterk en productief schaap te fokken. Een Suffolk die aantoonbaar beter is als het gaat om bespiering, groeisnelheid en vetbedekking. Hoe wij dat bereiken leest u nader op deze site.

Om ons fokdoel hebben we in 2007 3 rammen aangekocht die hoge fokwaarden hebben op de door ons nagestreefde eigenschappen. “Top off the bill” in dat opzicht is Drinkstone Expat, tot dan de Suffolk ram op het europees continent met de hoogste index op gebied van groeisnelheid gecombineerd aan mager vlees.

In 2008 hebben we samen met Yvette van Koelen (Mattemburg Suffolks)10 ooien en 4 rammen in Engeland/Schotland gekocht. Deze dieren zijn ook gefokt in de beste kuddes op het gebied van ‘performance’; OrtumBentley en Drinkstone.

We hebben samen met Mattemburgh Suffolks nu een kudde van meer dan 120 fokooien, 50 jonge ooien (overlopers) en een paar dekrammen.

Onze fokkerij staat en we hebben nu de mogelijkheid om iedere generatie weer progressie te boeken, zodat Specop Suffolks steeds beter worden!
tweeooien_2

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×