LNV: vrijwillige vaccinatie blauwtong

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

LNV: vrijwillige vaccinatie blauwtong

16 jan 2008 18:45

Het ministerie van landbouw pleit voor een vrijwillige vaccinatie tegen bluetongue.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst over bluetongue in Brussel. “Voor het invoeren van een verplichte vaccinatie moet je een goede reden hebben om het uit te kunnen leggen aan de boeren. In Nederland hebben een slechte ervaring met de verplichte vaccinatie tegen IBR, waardoor ik pleit voor een vrijwillige vaccinatie”, aldus Peter de Leeuw, de hoogste veterinair van het ministerie van landbouw.

De Leeuw vindt dat uitroeiing van het blauwtongvirus het beste zou zijn, maar dat dit wel mogelijk moet zijn. “Hiervoor is een gezamenlijk beleid zijn met andere landen en er moet een ondersteunende financiering zijn voor een aantal jaren. Aan deze voorwaarden voldoen we nu nog niet.”

De Europese Commissie gaf op de conferentie aan dat minimaal 80 procent van de dieren die gevoelig zijn voor bluetongue gevaccineerd moeten worden om in aanmerking te komen voor een finaciële ondersteuning. “Ik ben er van overtuigd dat we in Nederland ook op vrijwillige basis aan deze 80 procent komen”, aldus De Leeuw.

Grote vraag is of de dieren die al immuun zijn tegen bluetongue omdat ze ziek zijn geweest ook gevaccineerd moeten worden in dit plan. Volgens E. Caporale van de internationale diergezondheidsorganisatie OIE is dit niet nodig omdat de dieren al voor lange tijd immuun zijn. Frankrijk kijk hier anders tegenaan omdat het moeilijk te registreren is of dieren ziek zijn geweest. Frankrijk pleit voor een totale verplichte vaccinatie.

Bron: agrarisch dagblad auteur: Mariska Vermaas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.