Nieuwe verspreider bluetongue aangetroffen

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

01 apr 2008 15:33

Onderzoekers hebben bij de knuttensoort Culicoides chiopterus in Nederland bluetongue aangetroffen.

Deze knutten, die in Nederland inheems voorkomen, blijken het virus ook te kunnen dragen en zeer waarschijnlijk te verspreiden. Tot dusver was alleen bekend dat de inheemse knutten Culicoides obsoletus en Culicoides dewulfi het virus kunnen verspreiden.

De knuttensoort werd in oktober aangetroffen bij een ernstig met bluetongue besmet bedrijf in de omgeving van Apeldoorn, waarbij veel dieren verschijnselen van bluetongue vertoonden. De knutten zijn gevangen in speciale knuttenvangers.

“Of deze knutten een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus is moeilijk te zeggen. Dat weten we ook van de andere knuttensoorten niet. Wel is het waarschijnlijk dat ze een rol spelen bij de verspreiding”, legt viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad uit.

De Plantenziektenkundige Dienst deed onder leiding van de Zuid-Afrikaanse bluetonguedeskundige Rudy Meiswinkel onderzoek naar knutten bij 106 veehouderijbedrijven. Bij het onderzoek werd op 94 procent van de onderzochte bedrijven de knuttensoorten Culicoides obsoletus en Culicoides scoticus aangetroffen. Dit zijn ook potentiële vectoren voor bluetongue. Deze knutten kunnen ook Afrikaanse Paardenpest verspreiden.

Bron: agrarisch dagblad auteur: Mariska Vermaas

AGD.nl – Nieuwe verspreider bluetongue aangetroffen

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.