Ooien

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

ooienDe basis van de kudde zijn de fokooien. Ter realisatie van ons fokdoel is de kern van de kudde gevormd rondom een aantal aangekochte Engelse ooien. Deze ooien zijn allemaal afkomstig van commerciele schapenbedrijven. De dieren zijn daarom al uitgeslecteerd op hun gebruiksgemak en duurzaamheid. Dit waarborgt naar ons idee op de meest eenvoudige wijze dat de basis van de fokkerij goed is. Bovendien is de kern van ons bestand aan fokooien afkomstig van fokkers die al meer dan 25 jaar deelnemen aan het weeg, meet en scan programma van Signet.

Onze ooien zijn afkomstig van de fokkerijen van Ortum, Bentley, Essie en Drinkstone. Toonaangevende fokkerijen met ieder hun eigen specifieke kenmerken.

De Specop fokooien zijn verdeeld in 4 families. De O-familie, de B-familie, de D-familie en de E-Familie. Vrouwelijke nakomelingen van de ooien blijven in hun familie. De beste rammen uit een familie worden ingezet op de ooienvan een andere familie. Vooralsnog hebben we nog voornamelijk UK rammen ingezet uit de genoemde fokkerijen. Door dit in de fokkerij wel vaker gebruikte systeem van een “rammen cirkel” wordt enerzijds gewaarborgd dat de ooilijnen gewaarborgd blijven maar anderzijds dat er voldoende bloedspreiding blijft.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×