Prestatie

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

De gebruikswaarde van de Suffolk bestaat vooral uit de ongeëvenaarde groeisnelheid en de excellente bespiering.

De Suffolkram is bij uitstek geschikt voor de kruislingfokkerij. Het gebruik van suffolkrammen zit dan ook de laatste jaren in de lift. Het blijkt dat steeds meer schapenhouders ertoe overgaan om een Suffolk ram als dekram te gebruiken omdat het hun aan het eind van de rit een hoger saldo oplevert bij de productie van hun slachtlammeren. Uit praktijkervaringen (o.a. het Rijnlam programma) is gebleken dat het gebruik van een Suffolkram per ooi gerekend enkele Euro’s voordeel oplevert. Het voordeel ontstaat vooral door een aanzienlijke besparing op de kosten van krachtvoer bij het afmesten als gevolg van de hoge groeisnelheid van de nakomelingen van de Suffolk.

Bij goed management moeten de lammeren op het juiste moment (d.w.z. als ze slachtrijp zijn met een optimale vetbedekking) worden afgezet. De Suffolk heeft de eigenschap dit optimale moment door de hogere groeisnelheid veel eerder te bereiken dan bijvoorbeeld een Texelaar of Bleu de Maine ram.

Maar het kan altijd beter!

Praktijkproeven hebben aangetoond dat het gebruik van Suffolk rammen die geselecteerd zijn op de belangrijkste eigenschappen voor vleesrammen, ten opzichte van ‘gemiddelde’ suffolkrammen een nog hoger inkomen per ooi geven. Dat extra voordeel kan oplopen tot € 7,00 per ooi per jaar. Dat is het gevolg van het feit dat door te selecteren op groeisnelheid, bespiering en vetbedekking de ram bovengemiddelde eigenschappen heeft, die hij door de hoge mate van erfelijkheid ook aan zijn nakomelingen doorgeeft.

Door nauwkeurig deze fokwaarden in het oog te houden valt vast et stellen hoeveel van de prestatie van elk dier is te danken aan genetische factoren en hoeveel aan bedrijfs-omstandigheden (zoals voeding, hygiëne etc). Hierdoor kunnen dieren worden geïdentificeerd die genetisch superieure eigenschappen bezitten op het gebied van groeisnelheid en bespiering kan worden. De waarde van de ram wordt uitgedrukt in een ‘index’, hoe hoger de index, hoe beter de ram.

Het selecteren van een ram hoeft dan ook geen loterij te zijn. Een ram met een hoge index zal beter presteren dan een lager genoteerde ram.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×