Proef chip bij schapen ”bemoedigend” | Levende Have

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Proef chip bij schapen ”bemoedigend”

Een proef met een injectabele transponder (chip) bij schapen heeft tot een ”bemoedigend” resultaat geleid. Dat stellen de Wageningse onderzoekers in een rapport over een test bij ruim vijfhonderd lammeren.

Ze stellen vast dat de chip het best geplaatst kan worden in de buik. Daar treedt een acceptabel verliespercentage op en kan de transponder het best worden teruggevonden aan de slachtlijn.
Bij de eindcontrole kan nagenoeg met 100% zekerheid worden vastgesteld dat er geen transponders in de karkassen aanwezig waren, aldus het onderzoeksrapport. Opmerkelijk was dat bij vrijwel alle beoordelingen (inbrenggemak, dierreactie bij inbrengen, verliezen en terugwinnen van transponders) een duidelijk effect van de persoon die de transponders had aangebracht, optrad.

Conclusie: vooral gezien het lage verliespercentage en het eenvoudig terugwinnen in het slachtproces biedt het toepassen van injectaten in de buikholte de beste perspectieven. Daarbij is het wenselijk dat de procedure en instructie voor aanbrengen op deze positie verder wordt verfijnd en getoetst.

Bron: Proef chip bij schapen ”bemoedigend” | Levende Have

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.